22 februari 2011

Sinterklaas in Japan

Inmiddels is Sinterklaas al weer bijna 3 maanden geleden, maar beter laat dan nooit zoals ze zeggen! Al voordat we met ons tienen naar Japan vertrokken was er in Nederland afgesproken dat we in Nagasaki zeker weten Sinterklaas zouden gaan vieren. Zo houden we toch nog een beetje het gevoel van thuis erin, temidden van alle bergen, overdadige zon en regen en zelfs de sneeuw. Zo gezegd, zo gedaan, maar omdat we tegen Sinterklaas al een hoop Japanse vrienden hadden gemaakt, hebben we besloten om het dan maar meteen goed aan te pakken en Sinterklaas twee keer te vieren dit jaar: één keer met Japanners erbij en één keer met slechts de Nederlanders, zodat we ook echte suprises konden maken.

Op 5 december hebben we eerst Sinterklaas gevierd met de Japanners erbij. Bij een op dat moment nog gebrek aan postpakketten met pepernoten (en wat al aangekomen was, was allang weer op), werd Pakjesavond voor mij dus vooraf gegaan door het bakken van een enorme hoeveelheid pepernoten. Gelukkig vielen ze allemaal erg goed in de smaak, al waren ze toch echt niet zo lekker als dat ze uit een pakje komen. Nou ja, wel gezonder waarschijnlijk! Met de Japanners hebben we een cadeautjes spelletje gedaan, waarbij iedereen 2 kleine cadeautjes meebracht en deze door middel van opdrachten die gerelateerd waren aan het aantal ogen dat je gooide met de dobbelsteen over iedereen verdeeld werden.
Het duurde even voordat we het spel precies aan de Japanners uitgelegd kregen en zij waren ook allemaal erg verbaasd over het feit dat sommige mensen uiteindelijk meer cadeautjes kregen dan andere mensen; in Japan wordt op basis van beleefdheid overal en altijd geprobeerd alles te verdelen. Behalve de rekening, die neemt de senior uit de groep meestal op zich (al dien je daar natuurlijk in enige mate tegen te prosteren. Ugh, Japanners xD). Zoals bij alle cadeau spelletjes waren er een paar cadeautjes erg populair; o.a. de cadeautjes van Paul, die ingepakt waren in "traditioneel, Nederlands inpakpapier" - oftewel simpel ruitjespapier bij gebrek aan echt inpakpapier xD
Het andere populaire cadeautje was qua inhoud een stuk Nederlandser dan wij van tevoren op gerekend hadden! Een vriend van ons, Ikki, had een heel mooi zwart tasje meegebracht, wat vrij snel populair werd (want ja, mooi tasje is een mooi inhoud!... toch?), en alleen nog maar populairder werd toen Ikki toch wel een beetje schaamrood op zijn kaken kreeg toen twee meisjes (Aniek en ik, resp.) toch wel erg graag dat tasje wilde hebben en Takuya, de vriend waar hij mee cadeautjes was gaan kopen voor Sinterklaas, heb absoluut niet wilde hebben! Het resultaat: een vaag soort opplakpenis in de vorm van een zwanenhoofd en -hals xDD Alsof we het zo uit de fopshop in Amsterdam hebben gehaald, niet waar?
Hoe dan ook, wij Nederlanders hebben er in ieder geval een superleuke avond mee gehad, en ook de Japanners zeggen het leuk gehad te hebben. In hoeverre dit werkelijk waar is, en in hoeverre ze het zeggen om ons niet te kwetsen zullen we waarschijnlijk nooit achterkomen, maar als ik de Japanners die er waren een beetje ken, dan had de honne de overhand op de tatemae deze avond (^^)

Op 7 december hebben we de surprise Sinterklaas gevierd met de Nederlanders, en onze inburgerende Belge Tine. Deze avond viel mooi samen met Rens zijn verjaardag, dus toen heb ik ook nog een belofte uit Nederland ingelost en hem een appel als verjaardagscadeau gegeven. Rens heeft namelijk ooit gezegd dat hij maar niet begreep hoe mensen gewoon los een appel konden eten, en toen hebben wij besloten dat hij dus enkel appels zou krijgen voor zijn verjaardag. Het was allemaal even geleden, maar iedereen herinnerde zich het weer, en er werd hartelijk om gelachen. Als het goed is heeft Rens de appel zelfs nog opgegeten!
Iedereen had keihard z'n best gedaan op de surprises, maar die van Martha en Tine staken er toch wel met kop en schouders bovenuit! Martha had een "Ideal Manmaker" gemaakt voor Tine, met supergave getekende versies van een aantal mensen uit Nagasaki die nog heel herkenbaar waren. Tine had twee supergave tekeningen gemaakt voor Jeroen, één karikatuur van hemzelf, en één van zijn vooralsnog slechts getekende vriendinnetje. Aan de hand van zijn gedicht moest hij aan allerlei touwtjes en deurtjes in het karton trekken waarbij zijn cadeautjes tevoorschijn kwamen. Dat mijn surprise voor Martha gefaald was door een gebrek aan goede lijm werd er zo nog wel even extra ingewreven, haha! Wanneer internet/mijn computer mee wil werken zal ik wel foto's en filmpjes uploaden van alles!

Om een lang verhaal kort te maken, ondanks het gebrek aan algehele Sinterklaassfeer hebben we met ons allen hier er het beste van gemaakt, en als je het mij vraagt is dat helemaal prima gelukt! Ik kijk er naar uit om dit jaar Sinterklaas weer in Nederland te vieren met te veel veel te lekker eten, veel vrienden, familie en slechte cadeautjes, maar Sinterklaas in Japan zal ik ook nooit vergeten!

1 opmerking:

  1. Ik comment nog even lekker verder :P

    Het klinkt echt superleuk! Ik vind het overigens vrij normaal om te zorgen dat iedereen aan het eind van de avond ongeveer even veel heeft, wel zo gezellig.
    lol @ traditioneel Nederlands pakpapier en de opplakpenis (hoe komen ze erop xD)

    Die Ideal Manmaker klinkt goed. Als ze op grote schaal geproduceerd worden, wil ik er ook een :P

    Wachtend op foto's, filmpjes, nieuwe posts en uiteindelijk een veilige terugkeer ;)

    xxx

    BeantwoordenVerwijderen